„Mikołajek” w interpretacji Radosława Krzyżowskiego

2017-05-29

Specjalnie z okazji Dnia Dziecka, Miejska Biblioteka Publiczna w Sosnowcu – Organizator trwających „13. Sosnowieckich Dni Literatury (nie tylko) dla dzieci” – serdecznie zaprasza do udziału w specjalnym wydarzeniu, które odbędzie się w dn. 1 czerwca 2017 (czwartek) o godz. 18.00 w Filii nr 10 – Kazimierz Górniczy przy ul. Głównej 19.

Przed zgromadzonymi dziećmi i ich dorosłymi opiekunami wystąpi Radosław Krzyżowski – aktor Narodowego Starego Teatru w Krakowie, znany szerokiej publiczności z wielu ról serialowych i filmowych. Wstęp wolny.

Podczas spotkania, organizowanego we współpracy z Miejskim Domem Kultury Kazimierz, będzie można wysłuchać najzabawniejszych fragmentów książek o francuskim Mikołajku w mistrzowskiej interpretacji Gościa. Ponadto, wydarzenie będzie doskonałą okazją do rozmowy z wybitnym aktorem oraz do uzyskania bezcennego autografu.

A ponieważ Dzień Dziecka nie może obejść się bez prezentów – dla najmłodszych uczestników spotkania przygotowana zostanie loteria z nagrodami!.

Wydarzenie jest częścią programu „13. Sosnowieckich Dni Literatury (nie tylko) dla dzieci” – dofinansowanych ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Program „13. Sosnowieckich Dni Literatury (nie tylko) dla dzieci” dostępny jest na stronie www.biblioteka.sosnowiec.pl

Radosław Krzyżowski – aktor teatralny, telewizyjny i filmowy. Po ukończeniu Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, związał się z Teatrem im. Juliusza Słowackiego (1994–1998 i od 2003). Zaczął działać także w teatrze Offowym. Występował potem w teatrach krakowskich: Mniejszym (1996, 1999), Stowarzyszenie Teatralne „Łaźnia” (1999), STU (2000–2001, 2007), Narodowym Starym im. Heleny Modrzejewskiej (1998–2003, 2015-dziś), Współczesnym (2005), Łaźnia Nowa (2006).

Aktor ma w swoim dorobku sztandarowe postacie z teatralnego słownika: Hamleta, Makbeta, Edypa, Rogożyna, Stawrogina. Jest rozpoznawalnym aktorem telewizyjnym, często pojawiającym się również na dużym ekranie.

Wybrana filmografia:

  • 1993: Lista Schindlera
  • 2000: Duże zwierzę
  • 2004–2015: Na dobre i na złe
  • 2007: Ekipa
  • 2007: Ja wam pokażę!
  • 2008: Magiczne drzewo
  • 2008: Pitbull
  • 2009: Janosik. Prawdziwa historia
  • 2010: Mistyfikacja
  • 2011: Sala samobójców
  • 2015: Prawo Agaty
  • 2016: Ojciec Mateusz
  • 2017: Barwy szczęścia

Źródło: UM w Sosnowcu

Autor: Martyna Daczkowska

FacebookTwitterWykopGoogle+

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress